Süti, Étel, Ital
Imádok sütni,főzni a konyhában szorgoskodni ezért csinálom nektek ezt a honlapot!! remélem tetszeni fog!! Majd próbálok képeket is felrakni de nem igérek semmit!!
Fokhagymakrémleves: (8fő)
hozzávalók:
1 csontos bőrős csirkemell
3 fej fokhagyma (kb. 30 gerezd)
1 hagyma
2 dl főzőtejszín
1 kis pohár tejföl
1 db tojás
pici szárított zsálya
ételízesítő
só
bors
szárított petrezselyemzöld
8 db leves cipó
elkészítés:
- A csirkemellet hideg vízben (kb. 4 l) feltesszük főni.
- Mellé tesszük a megtisztított fokhagymát, hagymát, ízesítjük ételízesítővel, sóval, borssal, zsályával és petrezselyemzölddel. Forrás után 25 percig főzzük.
- A mellet kivesszük, kicsontozzuk, lebőrőzzük és kis kockákra felvágjuk, majd félretesszük.
- A tejszínt, tejfölt, és tojást simára keverjük és ezzel behabarjuk a levest.
- Egy gerezd nyers fokhagymát még beledobunk, és az egészet összeturmixoljuk, hogy krémes levesünk legyen.
- Ha kell utána ízesítünk sóval, borssal. Visszatesszük a csirkemell kockákat.
- A cipó tetejét levágjuk és a belsejét kikaparjuk majd ebbe szedjük bele a forró levest.
Baconös fokhagymakrémleves (2fő)
hozzávalók:
12 nagy gerezd fokhagyma
- 15 dkg burgonya
- 1 leveskocka
- 1 dl tejszín
- 1/2 dl olívaolaj
- 6 dl víz vagy tej
- 1 szikkadt zsömle
- 1/2 marék parmezánforgács
- 2 szelet vastag, zsíros bacon
- só
- bors
elkészítés
- A fokhagymát tisztítjuk, daraboljuk.
- A burgonyát a héjában előfőzzük, utána tisztítjuk, daraboljuk.
- A két szál bacont egy serpenyőben zsiradék nélkül megsütjük.
- Az olívaolajon a fokhagymát és a burgonyát kicsit pirítjuk, majd felöntjük a vízzel, és hozzáadjuk a leveskockát.
- Kevés ideig összefőzzük, majd felengedjük a tejszínnel, és botmixerrel homogenizáljuk.
- Sóval, borssal utánaízesítünk, ha kell.
- Közben a zsemléből két szeletet vágunk, és kevés olívaolajon megpirítjuk.
- Sajtreszelővel parmezánforgácsokat készítünk, és a közben kitálalt levesre helyezett krutonokra (crouton) szórjuk.
- A sütőben grill fokozaton rápirítjuk.
- A baconchips-szel díszítjük.
Fokhagymakrémleves pirítossal (4főre)
Hozzávalók:
- 5-10 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- kb. 6-8 nagyobb gerezd fokhagyma
- 0,5 l tejszín
- 0,5 l tej
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 kk só
- bors, petrezselyem
- reszelt sajt a tetejére
elkészítés
- A vajat fölolvasztjuk, majd rátesszük a fölkockázott hagymát.
- Amikor a hagyma megpuhult a vajon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
- Ha már érezzük a fokhagyma illatát, fölöntjük a tejszínnel és a tejjel. Lassan fölforraljuk.
- A fölforrt levest leszűrjük, majd visszatesszük főni, de már lassú lángon. (A hagyma, amit leszűrtünk, kuka - az ízek belefeőttek már úgy is.)
- Sózzuk-borsozzuk.
- Étkezési keményítővel besűrítjük és kész! (Liszttel is megoldható, úgy sem rossz, a végén pedig még sóval ízesítjük, ha szükséges.)
- Tálaláskor megszórjuk sajttal és petrezselyemmel.